Spominski dan MO maribor - Prenos sedeža škofije v Maribor
vodoravna delilna črta

 

S slovesnostjo v Viteški dvorani mariborskega gradu so v Mariboru obeležili spomin na 4. september 1859, dan, ko je škof Anton Martin Slomšek prenesel sedež lavantinske škofije iz Št. Andraža na (danes avstrijskem) Koroškem v Maribor; še istega leta je ustanovil bogoslovje in teološko šolo - s tem je mesto dobilo prvo visoko šolo, predhodnico današnje mariborske univerze. Slomškova odločitev za prenos sedeža škofije je bila zgodovinska. Imela je daljnosežne posledice tako za razvoj Maribora kot tudi za obstoj in razvoj slovenskega jezika v tem prostoru.

 

Slavnostni govornik je bil prorektor in red.prof.dr. Marko Jesenšek, ki je izpostavil pomen slovenskega jezika in branjenje le-ta, kakor je včasih to počel škof Slomšek.

Župan MO Maribor dr. Andrej Fištravec je povedal: "Zgodovina je sosledje dogodkov, ki ga ustvarjamo ljudje v svojih življenjskih prizadevanjih. Prispevek posameznikov se običajno zlije s prispevki drugih ljudi. Tako na splošno in na prvi pogled lahko rečemo in mislimo, da v razvoju zgodovine vloga posameznika ni odločilna. To seveda ne drži za pomen in vlogo Antona Martina Slomška. Njegov prispevek k oblikovanju slovenske nacionalne zgodovine (če se omejimo samo na ta vidik njegovega bogatega življenjskega dela) je močno izstopajoč, enkraten in neponovljiv. Brez njegovega navdiha, inspiracije in institucionalizacije - brez prenosa sedeža lavantinske škofije iz Svetega Andraža v Maribor, se bi zgodovina tega dela Slovenije in zgodovina celotne Slovenije živela in pisala bistveno drugače."

 

 

 

 


vodoravna delilna črta