Govor župana MO Maribor dr. Andreja Fištravca ob slavnostni položitvi temeljnega kamna sortirnice
vodoravna delilna črta

 

Dragi in spoštovani,
predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, direktor podjetja Snaga Cveto Žalik, poslanci in svetniki Državnega zbora in Državnega sveta, župani okoliških občin, direktorji mariborskih javnih podjetij, mestne svetnice in svetniki, zaposleni v podjetju Snaga in drugih javnih podjetjih, spoštovani Mariborčani in Mariborčanke.
 
Izjemno sem srečen in ponosen, da lahko stojim pred vami ob polaganju tega temeljnega kamna. Za ta trenutek nas je veliko trdo delalo: se pogovarjalo, poslušalo sogovornike, iskalo argumente in protiargumente,… Vse s ciljem, da omogočimo začetek tehnološko najnaprednejšega projekta za avtomatsko sortiranje mešanih komunalnih odpadkov ne samo v Sloveniji, ampak v Evropi, ter da z mislijo na kvaliteto storitev in ceno storitev zaženemo projekt, ki bo dolgoročno zagotavljal najnižje možne cene te dejavnosti v Sloveniji. Ko mi je v začetku mojega prvega mandata gospod Branko Kosi predstavil projekt, ki ste ga znotraj Snage razvijali več let, mi je takoj postalo jasno, da je to to, kar potrebujemo v mestu Maribor in Sloveniji.
 
Maribor je velikokrat slepa pega slovenske ekonomije in politike. Tudi tokrat je bilo temu tako. Zdaj lahko rečem: hvala bogu. Kajti ker smo bili prezrti pri delitvi denarja za urejanje tega pomembnega komunalnega področja, smo bili prisiljeni poiskati lastno rešitev na obstoječem trgu. In smo jo našli! Z vsemi težavami, ki smo jih s tem tudi nehote povzročili drugim. Ampak kot sem v vsem tem času večkrat povedal, smo s tem tudi postavili izziv za drugačne rešitve in urejanje področja v Sloveniji, kar Slovenija v vsakem primeru potrebuje in zaradi česar nam je na koncu tudi uspelo pridobiti vsa soglasja in dovoljenja za začetek del.
 
Pri iskanju novih poti za razvoj mesta je meni in moji ekipi kristalno jasno, da tega ne moremo storiti sami, vendar nam je bilo istočasno tudi jasno, da ne bomo mogli upati na pomoč ali Ljubljane ali Bruslja (če govorim v prispodobi), če pri načrtovanju razvoja ne bomo inovativni in izhajali iz obstoječih možnosti mesta. Na takšen način je prišlo do razvijanja različnih politik za posamezna komunalna področja mesta, ki izhajajo iz iskanja lastnih razvojnih in materialnih virov, ki so v nadaljevanju omogočila sinergijsko prepletanje z aktualnimi in sodobnimi usmeritvami javnih evropskih politik. Torej: naša osnovna ideja je bila, da čim bolj izkoristimo lastne resurse, s katerimi upravljamo preko občinskih javnih podjetij, ter to navežemo na ustrezne usmeritve znotraj nacionalnega in evropskega okvirja. Tako ne čudi, da smo v zadnjih dveh letih postali vodilno mesto krožnega gospodarstva v širši regiji.
 
Najsodobnejša sortirnica, katero začenjamo danes graditi, je prvi projekt iz niza osemnajstih komunalnih projektov občinskih komunalnih podjetij znotraj koncepta krožnega gospodarstva. Tudi zaradi tega je današnji dan tako pomemben, kajti nobene poti ni mogoče prehoditi, če ne narediš prvega koraka. Današnji dan je prvi korak pri uresničevanju vizije krožno-gospodarskega delovanja mesta. Ob tej priložnosti lahko povem, da ideja krožnega gospodarstva, ki jo razvijamo v Mariboru, postaja vedno bolj zanimiva za prihajajoče zasebne investitorje. Ob tem lahko omenim namero novih lastnikov Mariborskega letališča, ki v svoji viziji razvoja letališča načrtujejo tudi tovarno za razgradnjo letal.
 
Najbolj pomembno vprašanje za občane in občanke mesta Maribor pa je, kako se bo postavitev sortirnice neposredno odražala na njihovih položnicah? Ali bo sortirnica prinesla nižje zneske na položnicah? Odgovor je – da. Ko bo sortirnica začela obratovati, bomo lahko kontrolirali stroške, cene na položnicah pa bodo srednjeročno nižje. In to je za prebivalce Maribora in ostalih občin, ki se nam bodo priključile, najpomembnejše.
 
Z začetkom izgradnje sortirnice tudi odgovarjamo vsem tistim, ki govorijo, da Maribor nima vizije razvoja. Prav nasprotno. Na mnogih področjih smo postali vodilno mesto z vizijami razvoja, ki jih v Sloveniji še ni. In zahvaljujoč temu je Maribor po slabem stoletju znova na točki, na kateri je že bil. Na točki, da v okoliščinah velike krize naredi odločen razvojni korak naprej. Tako je bilo v časih velike svetovne gospodarske krize in tako je tudi danes.
 
Spoštovani predsednik Republike Slovenije, veseli me, da ste s svojo prisotnostjo prepoznali pomembnost tega trenutka za mesto, regijo in Slovenijo, spoštovani direktor podjetja Cveto Žalik, hvala za vso opravljeno delo vas in vaše ekipe, spoštovani mestni svetniki in svetnice, hvala za vsa vaša prizadevanja in trud, ki je pomembno omogočil današnji dan. Ko izrekam zahvale se zahvaljujem vsem, ki ste kakorkoli prispevali k položitvi temeljnega kamna in ki vsakodnevno prispevate k razvoju in uresničevanju koncepta krožnega gospodarstva v Mariboru in širše.
 
 


vodoravna delilna črta