Župan mesta Maribor sprejel delegacijo iz Češke
vodoravna delilna črta

 

 

Mestno občino Maribor je obiskala sedemčlanska  češka delegacija, ki jo je sprejel tudi župan MO Maribor dr. Andrej Fištravec. Delegacija iz Češke je obiskala mesto, kjer je deloval čebelar Filip Terč, poklonili so se mu tudi na njegovem grobu. Sprejema so se ob županu udeležili še mestni svetnik  dr. Gregor Pivec, avtor knjige z naslovom Filip Terč, začetnik apiterapije, g. Vlado Vogrinec predsednik ČZD, Andrej Kocbek, predsednik društva za razvoj podeželja iz Lenarta ter g. Karl Vogrinčič, čebelar, ki se ukvarja z apiterapijo. Apitrapija je terapija, ki s pomočjo čebeljih pikov in pridelkov kot so med, propolis, matični mleček, krepi imunski sitem in ohranja zdravje.

Dr. Pivec, ki je ob enem tudi avtor knjige o Filipu Terču, ga je predstavil iz zgodovinsko medicinskega vidika. Želja je, da bi se oblikoval programski študij fizioterapije, ki vključuje apiterapijo, kjer bi se izšolali tudi v tej smeri, program bo pripravljen v angleškem jeziku, tako da bo dostopen vsem.

    

Izrazili so tudi željo, da bi ob 100. obletnici smrti Filipa Terča, ki jo bodo obeležili v letošnjem letu, na njegov grob položili spominsko ploščo v češkem jeziku.  

Sicer pa je bil Filip Terč revmatolog in apiterapevt, rojen v vasi Praporište (Češka), medicino je študiral na Dunaju, kasneje pa prišel v Maribor, kjer se je aktivno posvetil splošni zdravniški praksi. Bil je tudi velik ljubitelj čebel.  Iz njegovih zapisov pa je razvidno, da je bil Filip Terč tudi začetnik apiterapije.


vodoravna delilna črta