Spominski dan MO Maribor in Dan upora proti okupatorju - Volkmerjev prehod
vodoravna delilna črta

 

24. aprila je MO Maribor z dvema dogodkoma počastila Dan upora proti okupatorju in spominski dan MO Maribor. Kot vsako leto se je vodstvo MO Maribor poklonilo junakom v Volkmerjevem prehodu, ki so 29. aprila 1941 zjutraj v Volkmerjevem prehodu v središču mesta zažgali dva nemška osebna avtomobila. Akcija je pomenila začetek upora in dan ko smo v Mariboru vstali proti okupatorju.
Župan MO Maribor dr. Andrej Fištravec je ob dogodku povedal, da so aprilski dnevi leta 1941 pomembno zaznamovali zgodovino države in mesta Maribor.
 
Šesti in 17. april sta datuma napada in kapitulacije Jugoslavije leta 1941. Nato sledita posebej za Maribor pomembna datuma: 26. aprila 1941 je Hitler obiskal Maribor. Redek dogodek, Hitlerjevo pojavljanje med vojno v javnosti je bilo kratko, obiski nenapovedani, predvsem pa v krajih, ki jih je nedolgo pred obiskom zasedla nemška vojska.
Le tri dni po obisku, torej četrti pomemben aprilski datum je dan, ko v Mariboru s spominskim dnevom obeležuje sabotažno akcijo mariborskih domoljubov, ki so 29. aprila 1941 zjutraj v Volkmerjevem prehodu v središču mesta zažgali dva nemška osebna avtomobila.
 
 
 
 
 
 

 


vodoravna delilna črta