Župan MO Maribor dr. Andrej Fištravec sprejel Japonskega veleposlanika
vodoravna delilna črta
7.4.2016

Danes je župan MO Maribor dr. Andrej Fištravec v svojem kabinetu sprejel izrednega in pooblaščenega veleposlanika Japonske v Sloveniji Keiji Fukudo, njegovo soprog in predstavnika Japonskega veleposlaništva v Sloveniji odgovornega za politične in ekonomske zadeve Yoshiaki Makino.  Župan je gostom predstavil različne primere dobrih praks sodelovanja z investitorji iz tujine pri čemer je izpostavil izpeljana gospodarska foruma, dobro gospodarsko sodelovanje in povezovanje s Kitajskimi mesti in podjetji ter medmestno sodelovanje s preostalimi mesti v Evropi in Aziji.  Poudaril je, da mesto Maribor še ni povezano s katerim izmed Japonskih mest in da bi si v bodoče želeli skozi medmestna sodelovanja vzpostaviti kulturne in gospodarske vezi.

 

Veleposlanik Japonske se je zahvalil za obisk in poudaril, da ima mesto Maribor izjemno geostrateško pozicijo, izobraženo delovno silo predvsem pa prijazne ljudi, ki so odprti do različnih kultur. Dodal je, da so Japonci kot narod zelo precizni in pazljivi v kontekstu sklepanja poslovnih vezi zato predlaga, da bi se odnosi med mariborskimi in japonskimi podjetji vzpostavilo kot naravna posledica dobrih odnosov skozi kulturne izmenjave, izmenjave znanja med univerzami predvsem pa skozi holistični pristop.  Ob koncu je povedal, da so Japonci narod, ki je orientiran v prihodnost, pri čemer podjetja iščejo nove tehnologije in akademsko znanje ljudi, ki bodo te tehnologije razvijali japonski prebivalci pa cenijo in zelo dobro poznajo opero in balet v izvedbi Mariborskega narodnega gledališča. Zato bodo na nadaljnje pogovore o sodelovanju na področju kulture, izobraževanja in gospodarstva poslali predstavnika, ki bo vezni člen med predstavniki občine in veleposlaništvom.

 

Župan je ob koncu dodal, da imamo v Mariboru med drugim odlične strokovnjake iz področja visoke tehnologije in da bomo do naslednjega snidenja pripravili konkretne predloge sodelovanja na zgoraj omenjenih področjih.

 

vodoravna delilna črta