Župan dr. Andrej Fištravec sprejel župana Novega Sada z delegacijo
vodoravna delilna črta
6.10.2015

 

Po mariborskem koncu tedna v Beogradu v začetku septembra, kjer sta gospodarski zbornici obeh mest podpisali sporazum o sodelovanju, prav tako turistična zavoda obeh mest, več kot 20 podjetnikov iz Maribora pa se je v okviru direktnih poslovnih razgovorov srečalo s srbskimi poslovneži, se povezovanje Maribora s srbskimi mesti nadaljuje.
                                      
Danes je Maribor z delegacijo obiskal župan Novega Sada Miloš Vučević. Novi Sad je kot mesto Maribor drugo največje mesto v svoji državi in ima po besedah župana Vučevića trenutno 400.000 prebivalcev. Svojo močno kulturno prisotnost, ki jim jo je v veliki meri prinesel festival EXIT, bo Novi Sad unovčil v kandidaturi za  naziv evropske prestolnice kulture v letu 2021. To je bil tudi pomemben del njihovega obiska v Mariboru, s predstavniki Mestne občine Maribor so namreč izmenjali izkušnje pri projektu, ki ga je Maribor že izvedel. Delegacijo iz srbske strani je predstavljal župan Novega Sada Miloš Vučević, skupaj s sodelavci, med njimi Aleksandar Petrović, šef kabineta župana Novega Sada in Vanja Vučenović, član mestnega sveta, odgovoren za kulturo. Sestanku z županoma se je na kratko pridružil tudi minister Gorazd Žmavc iz Urada vlade za Slovence v zamejstvu s sodelavcema.
 

Župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec je po sestanku dejal: »Veseli me, da smo se lahko z županom Novega Sada zelo konkretno pogovarjali. Tako po mojem sestanku z županom Beograda Sinišo Malijem minuli mesec v Beogradu nadaljujemo povezovanje s Srbijo. Kot sva se namreč strinjala že z županom Malijem je povezovanje v regiji izjemnega pomena. Na željo župana Vučevića smo se danes pogovarjali o naših izkušnjah, povezanih z nazivom evropska prestolnica kulture. Dogovorili smo se, da bomo mesto Novi Sad pri njihovi kandidaturi tudi formalno podprli. Tudi z županom Vučevićem se strinjava, da naše skupne želje o medsebojnem podpiranju od nas zahtevajo širše povezovanje v regiji, v okviru celotne Podonavske regije. Na sestanku smo govorili tudi o gospodarskem povezovanju regije in izmenjavi komunalnega know-howa Maribora Novemu Sadu. Na osnovi slednjega želimo vzpostaviti tudi sodelovanje javnih podjetij obeh mest.«
 

vodoravna delilna črta
Priloge
sponka
vodoravna delilna črta
vodoravna delilna črta
ikona ostalih tipov datotek Sporočilo za javnost
vodoravna delilna črta