Iz Velike Britanije na obisku v Mariboru strokovnjaki za komuniciranje z lokalnimi skupnostmi
vodoravna delilna črta

 

Mestna občina Maribor je od četrtka, 16. julija, do sobote, 18. julija, na obisku gostila predstavnike javnega podjetja Westco iz Velike Britanije. Podjetje je ustanovil mestni svet mesta Westminster, največje občine v Londonu, Veliki Britaniji in je javno podjetje, ki že 12 let izvaja komunikacijske projekte za vse deležnike v občinah. Svoje znanje sicer delijo z občinami na domačih tleh, tokrat pa so prvič prišli na delovni obisk izven meja Velike Britanije.
 
Na trodnevni obisk v Maribor so prišli trije strokovnjaki za komuniciranje na lokalni ravni iz javnega podjetja Westco, ki ga je ustanovil mestni svet Westminster, in sicer Cormac Smith, izvršni direktor podjetja, Ian Farrow, direktor podjetja in Georgina Conde, vodja projektov v podjetju Westco. S svojim delom sodelujejo z mesti in mestnimi okraji na področju strateškega komuniciranja povezovanja mest z lokalno skupnostjo in vsemi drugimi deležniki. V teh treh dneh so obiskali večino javnih podjetij, ki so v posredni lastni občine, se seznanili s turistično ponudbo mesta Maribor kot destinacije in se sprehodili po mestu, da so začutili mestni utrip Maribora.
 
Župan dr. Andrej Fištravec in gospod Cormac Smith, izvršni direktor javnega podjetja Westco sta predstavila sodelovanje med občino in kolegi iz Velike Britanije. Župan je ob njihovem obisku povedal: »Da gostimo delegacijo podjetja Westco v Mariboru smo se odločili, saj se zavedamo komunikacijskih izzivov s katerimi se soočamo. Zaskrbljeni smo, ker je veliko novic o mestni občini Maribor, večini javnih podjetij v posredni lasti občine in Zavoda za turizem predstavljenih krizno. Zavedamo se pri tem svoje odgovornosti, zato smo v ta namen povabili strokovnjake, ki se s tem ukvarjajo vsakodnevno in s svojimi nasveti definirajo strategijo mest v Veliki Britaniji in v Londonu. V času obiska so že in še bodo obiskali večino javnih podjetij, Univerzo v Mariboru, se pogovarjali z občani in spoznali utrip mesta, da bodo lažje definirali prednosti in težave s katerimi se soočamo. Po analizi bodo na podlagi svojih izkušenj predlagali projekte in pomagali organizirati boljše procese komunikacije na vseh nivojih, da bomo lažje informirali vse javnosti.«
 
Cormac Smith, izvršni direktor javnega podjetja Westco je ob tej priložnosti povedal. »S kolegi iz mestne občine Maribor sem prvič navezal stike na konferenci v Sarajevu na začetku leta 2014, kjer smo prepoznali skupne izzive mesta Maribor in z veseljem sem privolil, da obiščem mesto in ponudim svoje izkušnje na področju strateškega komuniciranja na ravni občin. Za nas je mesto Maribor nekaj posebnega, saj je to prvič, da svoje znanje, ki ga oblikujemo v javnem podjetju že 12 let, delimo izven Velike Britanije. Naše izkušnje kažejo, da je strateško komuniciranje ključnega pomena za mesta in regije, ki želijo izpopolniti svoje ambicije in potencial, kar Maribor zagotovo si. Maribor je čudovito mesto z zanimivo zgodbo, ki samo čaka, da jo pove celemu svetu. Kar smo videli do sedaj nas je prepričalo, da ima Maribor dobre javne storitve, ki pa občanom niso prepoznane kot del mestne občine Maribor. Potrebno je izboljšati komuniciranje z mediji in tudi z vsemi preostalimi javnostmi.« Za konec je Cormac Smith dodal, da so s sodelavci še posebej presenečeni nad dejstvom, da so zgolj tri osebe na Mestni občini Maribor zadolžene za odnose z javnostmi in to v drugem največjem mestu v Sloveniji.
 
Simona Partlič iz kabineta župana MO Maribor, je ob tem obisku izpostavila zakaj je po njenem mnenju obisk strokovnjakov Westco pomemben: »Na izobraževanjih in seminarjih, ki se jih udeležujem, sem imela priložnost spoznati številne strokovnjake. V posebno čast mi je, da je med njimi mednarodno priznan strokovnjak za strateško komuniciranje Cormac Smith iz londonskega javnega podjetja Westco. Veseli me, da je z dvema sodelavcema obiskal  Maribor in da nam bodo kmalu na osnovi lastnih izkušenj nepristransko podali smernice za uresničitev podobnih projektov, ki jih vsakodnevno izvajajo s številnimi občinami v Veliki Britaniji
 
Več fotografij najdete v Fotogaleriji.


vodoravna delilna črta