London - Maribor 365
vodoravna delilna črta

 

Danes je na iniciativo mariborskega župana dr. Andreja Fištravca v prostorih MOM potekal sestanek, katerega cilj je bil definirati nadaljevanje letalske linije z drugim največjim mestom v Sloveniji oz. z regijo, ki gravitira na mariborsko letališče.
Sestanka so se ob občinskem vodstvu udeležili še Marko Soršak, župan občine Hoče – Slivnica, Mark Anžur, predsednik uprave Adrie Airways s sodelavci, Jože Stegne, predsednik uprave Delavske hranilnice s sodelavci,  Marko Gros, direktor Aerodroma Maribor, Jasna Radić, Ministrstvo za gospodarstvo in Livija Kovač, SPIRIT Slovenija.
 
Eno od županovih stališč je, da bi ta letalska linija morala delovati 365 dni na leto kot strateška točka nadaljnjega razvoja Maribora na področju gospodarstva in turizma. Redna linija bi odprla veliko možnosti, hkrati pa olajšala povezavo vseh tistih, ki vidijo svojo priložnost na britanskem trgu. V končni fazi vse potrebuje svoj čas, da se ustvari navada. Zavedati se moramo, da je London ena od svetovnih investicijskih točk, iz katere različni skladi, banke in posamezniki investirajo. Na drugi strani upamo, da to jasno razume tudi Vlada Republike Slovenije, za katero verjamemo, da želi Mariboru in štajerski regiji dober razvoj. 
 
Dr. Andrej Fištravec, župan MOM je povedal, da je ponovni zagon mariborskega letališča izredno velika priložnost za razvoj širše mariborske regije. Pri tem se je odzval tudi na predlog Adrie o ustanovitvi sklada, ki bi bil namenjen morebitnemu financiranju tveganj v primeru neekonomičnosti poletov v začetnem obdobju. Dejal je: "Sestanek, ki sem ga danes sklical, se je nedvomno izkazal kot potreben in učinkovit. Prav tako se bomo tudi glede predlaganega sklada kmalu morali opredeliti. Tudi na ta način bi omogočili nadaljevanje letov še v prihodnjem letu, ob čemer bi regijsko gospodarstvo in lokalne skupnosti, ki imajo korist od letalskega prometa, prevzeli del tveganja polnjenja linij.”
 
Mark Anžur, predsednik uprave Adrie Airways je ob tem poudaril, da je linija Maribor - London zaenkrat zasedena 70%, kar ocenjuje kot uspešno. Dodal je, da Maribor zagotovo ima potencial za rast števila potnikov. Vzpodbuden je tudi podatek, da je neslovenskih potnikov že 35%. 
 
Jože Stegne, predsednik uprave Delavske hranilnice, ki je lastnik Aerodroma Maribor, je poudaril pomen dejstva, da bi moralo biti adriino letalo stacionirano v Mariboru, kar bi znižalo stroške obratovanja. Pogoj za to pa je seveda več destinacij oz. večja frekventnost poletov. 
 
Več fotografij najdete v Fotogaleriji.


vodoravna delilna črta