MOM prejela priznanje za posebne dosežke na letni konferenci City for Children
vodoravna delilna črta

 

Predstavniki Mestne občine Maribor, ki so se udeležili letne konference City for Children v Stuttgartu, so se domov vrnili z dvema pomembnima priznanjema te mednarodne mreže otrokom prijaznih mest. Za projekt doživljajskega igrišča DOŽI v Malem betnavskem gozdu je Mestna občina Maribor prejela priznanje za posebne dosežke, hkrati pa ji je bila zaupana izvedba dvodnevne delavnice 'Načrtovanje kakovostnih javnih prostorov za otroke' v okviru delovne skupine Stanovanjska gradnja in kakovostne igralne površine.
 
Mestna občina Maribor je projekt doživljajskega igrišča DOŽI prijavila na razpis City for Children decembra lani in že marca letos prejela obvestilo, da je od dvaindvajsetih prijavljenih evropskih mest v ožjem izboru štirih mest, ki se potegujejo za nagrado za odličnost na področju otrokom prijaznega načrtovanja sosesk. Spomnimo, v ožjem izboru so bila poleg Maribora še mesta Reggio Emilia iz Italije ter Hamm in Oldenburg iz Nemčije. Prva nagrada za odličnost je sicer odšla v roke predstavnikov mesta Oldenburg iz Nemčije, vendar se je Maribor s priznanjem za posebne dosežke zelo dobro odrezal v druščini visoko proračunskih projektov. Žirija je ob predaji priznanja poudarila, da je projekt mesta Maribor prepoznan kot izjemno zanimiv zaradi specifičnih značilnosti – odlične umestitve igrišča v močno poseljeno naselje stanovanjskih blokov, upoštevanja naravnih značilnosti okolja, nizkega vložka finančnih sredstev in razpoznavnega medgeneracijskega sodelovanja. Priznanje je predstavnikom mesta izročila z željo, da pilotski projekt doživljajskega igrišča DOŽI nadgradijo s podobnimi po različnih lokacijah po mestu in idejo prenesejo tudi drugim evropskim mestom. Zmagovalno mesto Oldenburg je prijavilo projekt obuditve opuščene kasarne, v katerem so od začetka do konca s svojimi idejami aktivno sodelovali otroci in mladostniki, ki zdaj na prenovljenem prostoru samostojno izvajajo tudi različne programe – koncerte, delavnice ipd.
 
Delavnica na temo 'Načrtovanje kakovostnih javnih prostorov za otroke' bo potekala v Mariboru v začetku marca prihodnje leto, ko bo mesto Maribor tudi nosilec naziva Evropska prestolnica mladih. Na delavnico bodo povabljeni predstavniki dvainsedemdesetih evropskih mest, ki sodelujejo v mreži otrokom prijaznih mest. Mesto Maribor že nekaj časa aktivno sodeluje v tovrstnem združenju mest in je odmevno prispevalo k naboru dobrih praks tudi z nagrado za projekt doživljajskega igrišča DOŽI. Sedaj ima priložnost, da poseže še korak višje, tako pri dvigu lastne kakovosti bivanja kot tudi pri promoviranju in izmenjavi dobrih praks.
 
Ob prejemu priznanja Mestna občina Maribor v sodelovanju z izvajalcem programa na doživljajskem igrišču - Centrom za pomoč mladim - pripravlja tudi veliko praznovanje, ki bo v četrtek, 14. junija 2012, od 13. ure naprej na igrišču. Ob 16. uri bo krajši dogodek s sladoledom za majhne in velike. Vabljeni!
 
 
Na sliki v družbi prejemnikov nagrad City for Children 2012 v prvi vrsti od leve proti desni stojijo predstavnice Mestne občine Maribor: mag. Jasmina Dolinšek, dr. Martina Rauter in krajinska arhitektka Špela Recer (s priznanjem v roki)
Avtor fotografije: Arhiv City for Children 2012, Stuttgart


vodoravna delilna črta