Mestna občina Maribor v turkizni luči Globalne strategije za eliminacijo raka materničnega vratu
vodoravna delilna črta

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je 17. 11. 2020 zagnala globalno strategijo za eliminacijo raka materničnega vratu, ki so jo države, ki so pristopile k tej strategiji obeležile z razsvetlitvijo njihovih znamenitosti v turkizni barvi.
 
Na pobudo predsednika Zveze Slovenska unija pacientov, Boruta Ambrožiča ter ob podpori Društva za boj proti raku Štajerske Maribor in Sektorja za zdravstvo in socialno varstvo pri Mestni občini Maribor, so se globalni akciji osveščanja o boju zoper raka materničnega vratu na štajerskem koncu pridružili tudi Vetrinjski dvor in Karantena.
 
Obe mariborski kulturni ustanovi sta z istočasno osvetlitvijo s turkizno barvo opozorile na pomen učinkovitega preprečevanja raka materničnega vratu. Akcija predstavlja edinstven globalni dogodek, ki se navezuje na sprejem Globalne strategije za odpravo raka materničnega vratu (ang; Global strategy to accelerate cervical cancer elimination), ki jo je avgusta letošnjega leta uradno sprejelo 194 držav med Svetovno zdravstveno skupščino.
 
V Sloveniji raka materničnega vratu  od leta 2003 učinkovito preprečujemo v okviru organiziranega državnega presejalnega progama ZORA. Prav tako pa s cepljenjem humanim virusom papiloma (HPV) oziroma virusom, s katerimi se pogosto okužijo ženske in moški in katerih okužba lahko povzroča predrakave spremembe materničnega vratu hujše stopnje (CIN 2, CIN 3) in raka materničnega vratu, genitalne bradavice (kondilome) in papilome grla. Rak materničnega vratu predstavlja eno največjih svetovnih javnozdravstvenih neuspehov. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) zato poziva vse države sveta, da se potrudijo in v naslednjem desetletju dosežejo cilj sprejete strategije, 90 % precepljenosti proti HPV. Na nacionalni ravni so v tej akciji sodelovali:  Zveza slovenskih društev za boj proti raku, ZORA, OIL, NIJZ, MZ in WHO Slovenija.
 
Izjava Saše Arsenoviča, župana MO Maribor: »V Mariboru smo se ponosno pridružili globalni akciji za ozaveščanje o raku na materničnem vratu, s katero sta v turkizni barvi zažarela Vetrinjski dvor in kulturni center Karantena. Mestna občina Maribor je že več desetletij v tvornem stiku s Svetovno zdravstveno organizacijo, sodeluje  pri promociji in sofinanciranju programov zdravega življenjskega sloga, zmanjševanju tveganj za razvoj bolezni, za boljšo dostopnost do zdravstvenih storitev, za izboljšanje zdravstvene preventive in kurative na vseh ravneh. Kot zagovornica izvajanja javnozdravstveni programov si Mestna občina Maribor močno prizadeva za  vsa skupna prizadevanja, ki pripomorejo k obvladovanju bolezni.«

                                       Osvetljen kulturni center Karantena.                                                                          Osvetljen Vetrinjski dvorec.

 

                                          


vodoravna delilna črta