Spletna platforma Stigma
vodoravna delilna črta

Projekt LGBTQIA+ spletna platforma Stigma je spletišče, ki združuje umetniške forme, ki jih ustvarjajo LGBTQIA+ umetnice in umetniki. Naslov Stigma izziva negativno konotacijo besede stigma in jo s kreativnim udejstvovanjem umetnic in umetnikov iz marginalizirane skupine obrača sebi v prid. Stigma je ena izmed prvih slovenskih spletnih platform, ki združuje umetniške  in neumetniške zvrsti LGBTQIA+ ustvarjalcev v takšnem obsegu.
 
Sestoji iz različnih literarnih zvrsti (proza, poezija, članki, kolumne, eseji, intervjuji), vizualne umetnosti in hibridnih oblik (fotografija, likovna umetnost, cianotipija, strip, kolaž, inštalacija in napovednika različnih LGBTQIA+ dogodkov).
 
Deluje pod vodstvom več urednikov: Toma Vebra - poezija, proza in vse vmes; Sare Nuše Golob Grabner - neumetnostna besedila, fotografija, cianotipija, performans, inštalacija in vse vmes in Jakoba Goloba - likovna umetnost, strip kolaž in vse vmes. 
 
Soustvarjanje platforme s strani umetnic in umetnikov, ki pošiljajo svoja dela za objavo, doprinaša k prepoznavnosti, opolnomočenju in solidarnosti skupnosti, ki se z jezikom umetnosti tudi dodatno gradi. S platformo poskušajo ustvarjalci vzpostavljati stik in sodelovanje z že obstoječimi LGBTQIA+ organizacijami v Sloveniji in jih vzpodbujati, da svojo aktivnost promovirajo preko člankov in intervjujev na Stigmi.
 
Stik s številnimi umetniškimi formami poskuša LGBTQIA+ skupnost približati širši javnosti in izobraževati o vsakodnevnih izkušnjah članov skupnosti. Na strani promovirajo inkluzivnost, strpnost in kreativnost, ter razvijajo kreativni izraz lokalnega, kot tudi državnega okolja. Objavljanje na strani je odprto za že uveljavljene umetnice in umetnike, kot tudi za posameznike, ki so šele na začetku svoje ustvarjalne poti.
 
Projekt "Stigma"; je bil uspešen na "Javnem pozivu za prijavo prireditev oziroma projektov na področju mladinskega dela, kulture in družbe za področje KC Pekarna v letu 2020"; in je tako sofinanciran s strani MKC Maribor in Urada Republike Slovenije za mladino.
 
 
Glede na vrsto umetnosti lahko pošljete dela na naslednje naslove urednikov:
 
tom.veber@gmail.com (poezija, proza in vse vmes)
saranusa.golob@gmail.com (fotografija, cianotipija, performans, instalacija in vse vmes)
jakob.golob1@gmail.com (slika, strip, kolaž in vse vmes)
 
 

 

                

              Anastazija Pirnat: Not Your Man                                                         Sara Nuša Golob Grabner: Femme

 

                                  


vodoravna delilna črta