! OBVESTILO: ONESPOSOBITVI NAJDENIH BOMB 31.10. IN 3.11. !
vodoravna delilna črta

31.10.2019 - Točno ob 12. uri je sirena z znakom za splošno nevarnost naznanila začetek intervencije onesposobitve neeksplodirane bombe iz 2. svetovne vojne na območju Europarka. 31.10.2019 - Od 8. ure dalje so potekale priprave na začetek intervencije onesposobitve neeksplodiranega ubojnega sredstva (NUS) na območju Europarka. - Univerzitetni klinični center je paciente z vzhodne strani kirurške stolpnice, ki gleda na lokacijo intervencije, že zjutraj preselil na zahodno stran; - vozniki upoštevajo zapore cest; - 27 oseb, ki živijo znotraj 300-metrske cone evakuacije, se je umaknilo na evakuacijsko točko v Dvorani Tabor; - policijski dron preverja, ali je območje spraznjeno. 30.10.2019: Vse je pripravljeno za jutrišnjo intervencijo onesposobitve letalske bombe, najdene na gradbišču za Europarkom Evakuacija prebivalcev na območju 300 metrov od lokacije se začne ob 8. uri, od takrat bodo tudi zaprte ceste, vstop v to cono ne bo dovoljen. Ukrep evakuacije bo veljal za stanovalce na naslednjih naslovih: Ljubljanska ulica 5 - Masarykova ulica 16, 18, 20, 24, 26 - Pobreška cesta 20 in 22, Titova cesta 22, 24 in 24a. Okoli 12. ure bo sirena naznanila začetek splošne nevarnosti. Umaknite se na varno razdaljo, uradna evakuacijska točka bo Dvorana Tabor, vhod B. Bolnim in starejšim, ki pri evakuaciji potrebujejo pomoč, bo pomagala enota Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Maribor. Za pomoč pokličite: 112 Ko bo intervencija končana, bo tudi to naznanjeno s sireno, in takrat se prebivalci lahko vrnejo v svoje domove. Da bo intervencija potekala nemoteno in varno, vse občane prosimo, da upoštevajo evakuacijske ukrepe, zapore cest in navodila pristojnih služb. Potek intervencije bomo spremljali na FB strani Mestne občine Maribor, pričakujemo tudi izdatno poročanje medijev.


28.10.2019: Na koordinacijskem sestanku so se danes srečali predstavniki vseh služb, ustanov in podjetij, ki sodelujejo v pripravi načrta aktivnosti za varno onesposobitev dveh neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS), najdenih zadnji konec tedna na dveh različnih lokacijah v širšem mestnem središču Maribora.

 

Znano je, da so med gradbenimi deli na Taboru (ob Titovi cesti) in v Melju (ob Plinarniški ulici) zadnji konec tedna naleteli na dve bombi. Strokovnjaki državne enote za varstvo pred NUS so ugotovili, da gre za dve ameriški letalski bombi iz 2. svetovne vojne – prva je 250- in druga 500-kilogramska. Obe imata mehanska vžigalnika.

 

Ključni poudarki glede aktivnosti za onesposobitev obeh ubojnih sredstev so:

 

·       Onesposobitev prve bombe (za nakupovalnim središčem Europark) bodo pirotehniki izvajali v četrtek, 31. oktobra 2019.

 

·       Onesposobitev druge bombe, najdene na nasipu ob železniški progi med Mlinsko in Plinarniško ulico, bodo izvedli v nedeljo, 3. novembra 2019.

 

·       Obe NUS v tem trenutku ne predstavljata nobene nevarnosti za okolico.

 

·       Območji varuje policija, nepooblaščenim osebam pristop ni dovoljen.

 

·       Tudi sam postopek onesposobitve, opravili ga bodo strokovno usposobljeni in izkušeni pirotehniki, je varen. Vseeno pa bodo na ta dan potrebni določeni preventivni zaščitni ukrepi, pri katerih bo moralo sodelovati tudi prebivalstvo: zaradi popolne zaščite prebivalstva bo treba izvesti zapore cest in evakuacijo prebivalstva v radiju 300 metrov od lokacije posamezne bombe.

 

·      Tako v četrtek kot v nedeljo bo treba na obeh širših območjih zapreti nekatere ceste in izvesti delno začasno evakuacijo prebivalstva v radiju 300 metrov od lokacije bombe. Evakuirani prebivalci se bodo umaknili na zbirno lokacijo, to bo Dvorana Tabor. Ob njej bo dovolj prostora tudi za avtomobile, tudi te bo treba umakniti z območja evakuacije.

 

·       Evakuacija bo v obeh primerih potekala od 8. ure dalje. Ceste bodo zaprte od 8. ure dalje in predvidoma do 16. ure.

 

·       Predvidoma ob 12. uri bo sprožena sirena z znakom za splošno nevarnost. Po končanem uničenju ubojnih sredstev bo sirena sporočila konec nevarnosti. Takrat se bodo ljudje lahko vrnili v svoje domove.

 

·      Prebivalci v radiju 300-600 metrov od Plinarniške ulice (lokacija Mesnega centra Košaki) bodo morali v nedeljo v času med eno in drugo sireno ostati v objektih (natančen seznam objektov, za katere bodo veljali posamezni ukrepi, je priložen)

 

·       Pred intervencijo bo občinska komisija pregledala objekte na območju predvidene evakuacije in nato po koncu intervencije opravila tudi popis morebitne škode na objektih.

 

·       Natančen načrt območja evakuacije in zapor je v pripravi in ga bomo sporočili jutri oziroma v sredo, enako podrobnejši potek evakuacije.

 

·       Ob načrtovanju aktivnosti poteka tudi intenzivno obveščanje poslovnih subjektov, ki se jih bodo omenjeni ukrepi dotaknili in bo zato njihova dejavnost na omenjena dneva motena.

 

·       Prebivalce na območju predvidene evakuacije bomo o tem obvestili tudi neposredno oziroma preko upravnikov.

 


Za uspešno izvedbo aktivnosti za onesposobitev obeh ubojnih sredstev bo izjemno pomembno, da vsi dosledno upoštevamo navodila pristojnih organov.

 

Kontakt za prebivalce:

(02) 220 1 655 (Služba za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje)Odnosi z javnostmi

Mestna občina Maribor


vodoravna delilna črta
Priloge
sponka
vodoravna delilna črta
vodoravna delilna črta
iokna datoteke pdf  SEZNAM NASLOVOV
vodoravna delilna črta