Občina Maribor
Volitve po drobnogledom prostovoljcev in nevladnikov

 

 

Transparency International Slovenia – Društvo Integriteta, bo v okviru projekta "Transparentnost lokalnih volitev v Srednji in Vzhodni Evropi, preverjalo potek predvolilnih aktivnosti v sedmih slovenskih občinah. Društvo se je že v preteklosti intenzivno ukvarjalo s preučevanjem financiranja političnih strank v Sloveniji (crinis.integriteta.si) ter s svojimi ugotovitvami in priporočili spodbujalo spremembe pri zakonodajalcih, saj je bilo opaznih kar nekaj pomanjkljivosti. Zakonodaja se je vendarle spremenila in stopila v veljavo januarja 2014. Zato bosta kampanja v septembru in volitve v oktobru pravo mesto za opazovanje sprememb v praksi.

Društvo se s tem namenom osredotoča na lokalno raven. Projekt je mednaroden, saj bo potekal tudi na Poljskem in Slovaškem, kjer jih letos prav tako čakajo lokalne volitve. Končni cilj projekta je združiti rezultate raziskav v primerjalno analizo vseh treh sistemov in iz njih potegniti dobre prakse, ki bi pripomogle k izboljšanju v vsaki sodelujoči državi.

Društvo za ta namen vabi neodvisne aktivne državljane, da se pridružijo pregledovanju predvolilnih aktivnosti. S tem bodo prispevali k spremembam v smeri večje transparentnosti delovanja lokalne politike in k večjem vključevanju prebivalcev ter dvigu zaupanja v institucije. Z delom na terenu bodo aktivno udeleženi pri izvajanju raziskave, predvsem na terenu. Na koncu volilnih aktivnosti bodo podatki zbrani, analizirani in objavljeni. Prostovoljci bodo deležni tudi brezplačnega usposabljanja 3. in 4. Septembra 2014. Poleg brezplačnega izobraževanja društvo prostovoljcem nudi tudi podporo pri izvajanju raziskave na terenu, povračilo nastalih stroškov, sodelovanje v motivirani skupini iz cele Slovenije, sodelovanje s priznano organizacijo na področju transparentnosti in etičnosti javnega delovanja, ki je del mreže Transparency International.

Če vas projekt zanima in bi pri njem sodelovali kot prostovoljci, se lahko za več informacij in kontakte oglasite na spletni strani društva www.integriteta.si.

 

 

Kontakt:

Živa Gobbo, ziva.gobbo@integriteta.si

Sebastijan Peterka, sebastijan.peterka@integriteta.si

 


Priloge
 Transparentnost lokalnih volitev v Srednji in Vzhodni Evropi
Mestna občina Maribor • Ulica heroja Staneta 1 • mestna.obcina@maribor.si • tel.: 02/22 01 000
Pravno obvestiloVarstvo osebnih podatkov
rss
Facebook MOM