Občina Maribor
Športno društvo Maribor Generals

Ulica Pariške komune 11, 2000 Maribor
 040 920 866
 maribor@generals.si
 http://generals.si

Ameriški nogomet je moštvena igra, kjer med seboj tekmujeta dve ekipi, ki imata lahko vsaka največ 53 in najmanj 11 igralcev. Med samo igro je na igrišču lahko največ 11 igralcev (v eni ekipi), ki se lahko menjavajo ob vsaki prekinitvi.

Bistvo igre je osvajanje ozemlja v globino nasprotnikovega polja oziroma da imajo tekmovalci ene ekipe v posesti žogo v končni coni (end zone) nasprotnikovega polja (t.i. touchdown) ali da zadenejo njihov gol. To prinaša točke in tista ekipa, ki na koncu zbere več točk, zmaga.

Med igro je dovoljeno žogo brcati naprej (v smeri napada), podajati nazaj ter enkrat podati naprej pod posebnimi pogoji. Sestavni del igre so tudi prekinitve, med katerimi se organizira posamezne napadalne akcije (play). Pred vsakim začetkom akcije morajo vsi igralci iste ekipe stati za črto, na kateri leži žoga (linija žoge, line of scrimmage). Ekipa, ki ima v posesti žogo na začetku akcije je v napadu (offense). Na drugi strani linije žoge stojijo vsi nasprotni igralci (obramba, defense). Med načrtovane akcije sodijo: podaja naprej (pass), tek z žogo (run), strel na gol (field goal) in brca v polje.

Vir: www.generals.si


Mestna občina Maribor • Ulica heroja Staneta 1 • mestna.obcina@maribor.si • tel.: 02/22 01 000
Pravno obvestiloVarstvo osebnih podatkov
rss
Facebook MOM