Občina Maribor
Arhitekta prof. Jurij Kobe in Rok Žnidaršič prejela Plečnikovo nagrado za Lutkovno gledališče Maribor

 

 

 

 

Na slovesni podelitvi Plečnikovih odličij sta arhitekta prof. Jurij Kobe in Rok Žnidaršič prejela Plečnikovo nagrado za Lutkovno gledališče Maribor. Plečnikovo nagrado kot priznanje za največje dosežke pri oblikovanju slovenskega okolja podeljuje Sklad arhitekta Jožeta Plečnika. Je najprestižnejše in osrednje javno priznanje za vrhunsko stvaritev na področjih arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture in notranje opreme, ki pomeni najkvalitetnejšo arhitekturno realizacijo slovenskega avtorja.

 

Obnova Minoritskega samostana in izgradnja lutkovnega gledališča sta bili zahteven projekt, ki danes v praksi prestavlja odličen primer povezovanja neprecenljive kulturne dediščine z novimi vsebinami Lutkovnega gledališča Maribor. Z obnovo tega pomembnega kulturnega spomenika iz 13. stoletja smo izpostavili odnos mesta do zgodovine in kulturne dediščine, ob tem pa pridobili pomemben kulturni prostor za ustvarjanje na različnih umetniških področjih.

 

Obnova Minoritskega samostana se je pričela leta 2007, projekt se je zaključil septembra 2010. Tako zahteven projekt je zahteval vzajemno sodelovanje različnih strok, saj so vzporedno z obnovo potekala tudi arheološka izkopavanja in raziskovanja, ki so razkrila nova spoznanja o najstarejši stavbni zgodovini srednjeveškega Maribora. Zgradba samostana je bila novi funkciji prilagojena na način, ki naj bi v čim večji meri ohranil avtentično strukturo. Ohranjeni so vsi zdravi leseni stropi, ponekod pa vidni, vključeni v nov nosilni sistem, enako tudi več kot 250 let stara nosilna strešna konstrukcija. Vrednost projekta je znašala nekaj več kot 14,1 milijonov evrov, pri čemer smo pridobili 6,4 milijone evrov iz Strukturnih skladov EU za regionalni razvoj ter 2,7 milijona evrov od takratnega Ministrstva za kulturo RS.

 

Lutkovno gledališče Maribor po selitvi postopoma postaja sodoben lutkovni center. Delovanje LGM se usmerja na področje kakovostne lastne produkcije in razširjene postprodukcije, organizacije in izvedbe festivalov ter gostovanj, pedagoški program in sodelovanje na področju lutkovne in širše umetnosti. LGM letno izvede pet premiernih uprizoritev z mislijo na vse starostne skupine - od najmlajših do odraslih gledalcev. Mednarodni festival Poletni lutkovni pristan je s selitvijo dobil nov zagon, saj omogoča ustreznejše pogoje za izvedbo gostujočih programov. Septembra 2011 se je v Lutkovno gledališče Maribor preselil tudi Nacionalni bienalni lutkovni festival Ustanove lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. LGM se povezuje z drugimi institucijami, zavodi in nevladnimi organizaciji z namenom poglobljenega raziskovanja lutkovne umetnosti. Povezuje se tudi z Univerzo v Mariboru - sooblikuje program študija lutkovne umetnosti na novi Akademiji za umetnosti. S tem bi LGM postal zares zaokrožen lutkovni center.

 

 

Prejeta nagrada za projekt v Minoritskem samostanu je v ponos mestu in Lutkovnemu gledališču Maribor.

 

 

 

 


Priloge
 LGM po selitvi v nove prostore
Mestna občina Maribor • Ulica heroja Staneta 1 • mestna.obcina@maribor.si • tel.: 02/22 01 000
Pravno obvestiloVarstvo osebnih podatkov
rss
Facebook MOM