Občina Maribor
Saša Pelko, podžupan

 02/2201-208, soba / room 133
 sasa.pelko@maribor.si

Župan dr. Andrej Fištravec je 28. septembra 2016 imenoval Sašo Pelka za podžupana mestne občine Maribor, zadolženega za družbene dejavnosti. 
 
Rodil se je 28. februarja 1978 v Mariboru. Otroštvo je preživljal v Miklavžu na Dravskem polju, ki je takrat bil del občine Maribor. Tam je tudi obiskoval osnovno šolo in vrsto let treniral košarko v domačem klubu.
 
Poleg tega je bil aktiven tabornik, to znanje pa mu je prišlo v življenju že velikokrat zelo prav. 
 
Po končani osnovni šoli se je vpisal na 3. Gimnazijo v Mariboru. Maturo je zaključil s pravdobrim uspehom, posebej uspešen pa je bil pri matematiki, ki jo je opravil z najboljšim rezultatom v celotni generaciji na gimnaziji.
 
Po opravljeni maturi se je vpisal na študij ekonomije. Vendar pa je veliko več časa kot študiju posvečal drugim dejavnostim. Ob razcvetu interneta se je začel navduševati nad tem, takrat še medijem prihodnosti. V zasebnem računalniškem podjetju je bil honorarno zaposlen za trženje spletnih projektov. V tem času je spoznal prijatelje, s katerimi so skupaj pripravili in organizirali 1. mednarodni festival informacijskih tehnologij in Linuxa z imenom Kiblix. Tako je navezal stike z ljudmi s tega področja iz vsega sveta. Temu je leto zatem sledil že 2. festival Kiblix, kjer se je preizkusil tudi v vlogi povezovalca programa. Svoje znanje s področja informacijskih tehnologij je delil z drugimi tudi kot pisec člankov.  
 
Leta 2002 je kandidiral na lokalnih volitvah v občinski svet, kjer so dosegli odličen uspeh in postali druga najmočnejša svetniška skupina v občinskem svetu, Saša Pelko pa občinski svetnik in vodja te svetniške skupine. Zatem je bil za občinskega svetnika ponovno izvoljen še na dvojnih zaporednih volitvah. 
 
Bil je tudi predsednik lokalnega kulturno, umetniško, športno-izobraževalnega društva. Že takoj na začetku so se lotili mnogih projektov, kjer so aktivirali občane; od koncertov, sejmov športne opreme, organiziranja raznih prireditev, predvsem pa zelo aktivnega sodelovanja pri filmskem projektu z naslovom »16:57«, ki govori o veliki težavi današnje družbe – odvisnosti od mamil. Film je bil premierno predstavljen leta 2004 v nabito polni dvorani hotela Habakuk v Mariboru.   
 
Svoje znanje in izkušnje s področja medijev in interneta je čez nekaj let združil v podjetju Mediasplet, ki ga je ustanovil skupaj s poslovnim partnerjem. 
 
Leta 2013 je sodeloval v volilnem štabu dr. Andreja Fištravca, ki je bil na predčasnih volitvah izvoljen za novega župana Mestne občine Maribor. Leto in pol kasneje, na rednih lokalnih volitvah, ko je bil dr. Fištravec ponovno izvoljen za župana, je bil Saša Pelko izvoljen za mestnega svetnika na njegovi Listi župana Andreja Fištravca. Kasneje je bil izbran za vodjo te največje svetniške skupine v zgodovini mestnega sveta MOM. 
 
Poleg slovenskega jezika aktivno govori in piše angleško, nemško ter srbohrvaško. 
 
Obožuje rock glasbo in koncerte, ki jih z veseljem obišče, če le dopušča čas.   
 
Če dela tisto, kar ga veseli, ne potrebuje delovnega časa, ker lahko dela tudi brez spanca. Najbolj je razočaran, če nekdo zaničuje trud, v katerega je bilo vloženega veliko dela. 


Mestna občina Maribor • Ulica heroja Staneta 1 • mestna.obcina@maribor.si • tel.: 02/22 01 000
pravno obvestiloavtorji
rss
Facebook MOM