Občina Maribor
V 70 letu je preminila Vera Feguš, dr. med. spec. splošne medicine, prejemnica ZLATEGA GRBA, nagrade mesta Maribor

Mestna občina Maribor je upokojeno zdravnico Vera Feguš, dr. med., spec. splošne medicine leta 2015 nagradila s prestižno nagrado mesta Maribor, »Zlatim grbom«. Specialistka splošne medicine ni bila prepoznavna samo v Mariboru, kjer je dolga leta službovala na onkološkem dispanzerju v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca vse do upokojitve, pač pa tudi izven okvirjev lokalne skupnosti. V obrazložitvi ob prejemu nagrade je ocenjevalna komisija MO Maribor zapisala: »Vera Feguš sodi med tiste Mariborčanke, ki so več kot tri desetletja aktivno vpeti v družbeno dogajanje našega mesta, ne le na svojem profesionalnem področju kot zdravnica, ampak tudi kot ljubiteljska kulturnica, rotarijka in neumorna nevladnica. Kot predsednica Društva za boj proti raku Štajerska – Maribor s svojim nesebičnim in požrtvovalnim delom predstavlja dušo in telo tega društva, ki je zaživelo v mariborskem prostoru pred 34 leti. Njeno več kot 30-letno aktivno udejstvovanje na področju osveščanja laične in strokovne javnosti o zdravem načinu življenja in preventivnih ukrepih na področju preprečevanja nastanka raka, ni ostalo neopaženo niti širši javnosti. Leta 2008 jo je več kot 18.000 bralcev revije » Viva« iz vse Slovenije izbralo za Zdravnico leta«.

 

 

Kot mentorica mladih študentov medicine je svoje znanje prenašala na mlajše generacije. Vera Feguš je bila tudi ena od ustanovnih članic Zveze Slovenska unija pacientov (Zveza SUP), ki si je za glavni cilj zadala svetovanje pacientom o vsebini pravic, načinih in možnostih njihovega uveljavljanja v času pred ali med zdravljenjem ter kadar so te kršene. Za socialno inovacijo »Umetniško terapevtske delavnice emajliranega nakita«, ki je bila sofinancirana tudi s strani MO Maribor, je leta 2017 s skupino inovatorjev prejela bronasto priznanje ŠGZ za razvoj inovacij v Podravju. V okviru teh delavnic si udeleženke izmenjujejo svoje izkušnje, informacije o bolezni in rešujejo morebitne težave s pomočjo ustvarjanja. Dolgoletno predsednico Društva za boj proti raku Štajerske Maribor, Vero Feguš je na čelu društva v letošnjem letu zamenjala Zvezdana Maurič Vražič. Pri svojem delu je zdravnica Feguševa vedno znova poudarjala pomen partnerskega odnosa med pacientom in zdravnikom.

 

 

Borut Ambrožič, predsednik Zveze Slovenska unija pacientov je povedal, »Feguševa je nesebično pomagala pacientom z nasveti in mnogokrat s tolažbo, tudi po upokojitvi v okviru naših tedenskih svetovalnic Društva za boj proti raku Štajerske Maribor, kjer je bila aktivna vse do zadnjega. Brez nje tudi ne bi bilo začetkov zastopništva pacientov, kot ga poznamo danes. Za njo ostaja velika praznina«.

 

 

Od Vere Feguš se bomo poslovili to sredo, 4. septembra 2019 ob 14.30 uri na pobreškem pokopališču.

 

 

 

 


Mestna občina Maribor • Ulica heroja Staneta 1 • mestna.obcina@maribor.si • tel.: 02/22 01 000
Pravno obvestiloVarstvo osebnih podatkov
rss
Facebook MOM