Občina Maribor
MO Maribor prejemnica evropske nagrade GENiYOUTH

 

Mestna občina Maribor s primerom dobre prakse »Soustvarjanje socialnih prostorov – za mlade z mladimi« do nove evropske nagrade »GENiYOUTH Municipal Initiatives Award«.
 
Mestna občina Maribor se je decembra lani odzvala povabilu Mreže lokalnih oblasti za jugo – vzhodno Evropo (NALAS) za prijavo primerov dobrih praks na nagrado »GENiYOUTH Municipal Inititiatives Awards – Inclusion of Women and Youth in Local Government Affairs in South East Europe«. Komisija je po pregledu vseh prispelih primerov dobrih praks MO Maribor uvrstila med pet zmagovalnih primerov (poleg MO Maribor so še: mesto  Elbasan, Albanija; mesto Petrovo, Bosna in Hercegovina; Ajdovščina, Slovenija; Konferenca mest in občin Srbije). Uvrstitev med prejemnike nagrade zmagovalnim mestom ponuja možnost širitve primere dobre prakse po preostalih mestih po Evropi in pridobivanje sponzorskih sredstev.
 
Sodelavci projekta Evropska prestolnica mladih Maribor 2013 so v prijavi opisali primer dobre prakse »Soustvarjanje socialnih prostorov – za mlade z mladimi«, ki je nastal v sklopu evropskega projekta URBACT II – My generation at work. Na pobudo soustvarjalcev projekta EPM Maribor 2013 in My generation at work so novembra 2013 dijaki Srednje gradbene šole in gimnazije Maribor skupaj s prostovoljci obnovili prostore Mestnega mladinskega sveta Maribor na Trgu revolucije 9. Primer smo izbrali zaradi neskončnih možnosti prenosa načina obnove prostorov v druge lokalne skupnosti po Evropi, vključevanja mladih in tudi drugih prostovoljcev v življenje lokalne skupnosti ter nizkih stroškov izvedbe.
 
Komisija je v svoji utemeljitvi nagrade med drugim zapisala, da je Maribor odprl javne prostore za mlade in na ta način podpira njihovo kreativnost in integracijo v lokalno skupnost. Opisani primer je po njihovem mnenju povezal mlade z manj priznanimi poklici (tesar, pleskar, zidar, električar), za katere pa obstaja potreba na trgu delovne sile in je dober primer reševanja vprašanja brezposelnosti mladih.
 
Povzetek prijavljenega primera dobre prakse in utemeljitev komisije vam posredujemo v prilogi.


Priloge
 Povzetek prijavljenega primera dobre prakse
 Utemeljitev komisije
Mestna občina Maribor • Ulica heroja Staneta 1 • mestna.obcina@maribor.si • tel.: 02/22 01 000
Pravno obvestiloVarstvo osebnih podatkov
rss
Facebook MOM