Občina Maribor
Investicijske priložnosti v Sloveniji - predstavitev mesta Maribor

 

V ljubljanskem Cankarjevem domu poteka tridnevna investicijska konferenca z nazivom Investicijske priložnosti v Sloveniji, ki je razdeljena na tri sklope, od katerih se je prvi dan navezoval na možnosti investiranja v lokalne skupnosti. MO Maribor je kot vodilna lokalna skupnost, ki je pred štirimi leti v času mandata župana MO Maribor dr. Andreja Fištravca pričela z odpiranjem v svet, bolj natančno na vzhod, Kitajsko, predstavljala svojo vizijo in razloge zakaj se je odločila za takšno strategijo.

 

Župan MO Maribor je povedal, da je bilo odpiranje proti vzhodu premišljeno, narejene so bile analize in pokazalo se je, da so razvojni potenciali v tradicionalnih "zaveznikih", kot je Rusija, in novi potenciali na Kitajskem, kamor se tudi sicer odpira ves svet. Maribor, ki sicer ni veliko prepoznavno mesto, ima pa določene prednosti in sicer leži na stičišču transportnih - cestnih in železniških - koridorjev. Z novimi lastniki Mariborskega letališča, kjer je razvojni potencial ogromen, prihodom največje tuje investicije v samostojni Sloveniji na bližnje območje, se bo že sicer največja poslovna cona v Sloveniji, cona Tezno, razširila vse do Hoč. Z razvojem mariborskega letališča in prihoda tujega investitorja oziroma investitorjev ter z železniško povezavo do Maribora, bo Maribor dobil novo priložnost za gospodarski razcvet.

 

Kasneje so se župani Ljubljane, Maribora, Kopra in Novega mesta, Zoran Janković, Andrej Fištravec, Boris Popovič in Gregor Macedoni srečali na okrogli mizi, kjer je bilo v ospredju pogovora predvsem sodelovanje občin in države pri privabljanju investicij. V tej luči je mariborski župan na primeru investicije Magne poudaril, da lokalno okolje tovrstnih velikih projektov brez sodelovanja države ne more realizirati. Izpostavil pa je problem prostorske zakonodaje in se zavzel za njeno ustrezno ureditev, da ne bi bilo treba sprejemati posebnih zakonov, kot je bilo to za Magno. Razlik med investitorji se naj ne bi delalo, je dejal, z njim pa so se strinjali tudi ostali.

 


Mestna občina Maribor • Ulica heroja Staneta 1 • mestna.obcina@maribor.si • tel.: 02/22 01 000
pravno obvestiloavtorji
rss
Facebook MOM