Občina Maribor
Galerije

GALERIJE

UMETNOSTNA GALERIJA MARIBOR

Umetnostna galerija Maribor, ustanovljena leta 1954, je osrednja muzejsko-galerijska ustanova v severovzhodni Sloveniji. Umetnostna galerija Maribor sistematično raziskuje, dokumentira, zbira in predstavlja slovensko umetnost od začetka 20. stoletja pa vse do danes. Široko zastavljena razstavna dejavnost zajema tako eksperimentalne projekte, manjše razstave likovnih del posameznih avtorjev kot tudi velike pregledne in tematske razstave klasičnih in sodobnih likovnih medijev. Ob odmevnih retrospektivnih predstavitvah domačih umetnikov: Slavka Koresa, Milana Vojska, Maksa Kavčiča, Karla Jiraka, Vlaste Hegedušič, Dragiše Modrinjaka, ki jih spremljajo obsežni katalogi, velja še posebej izpostaviti mednarodni trienale Ekologija in umetnost, ki poteka že od leta 1980 in pomeni kvaliteten stalni stik z aktualnim mednarodnim likovnim ustvarjanjem.

Stalno zbirko, ki obsega več kot 2300 slikarskih, kiparskih in likovnih del na papirju (akvarelov, grafik, risb), sestavljajo dela najpomembnejših slovenskih umetnikov s poudarkom na delih avtorjev iz severovzhodne Slovenije. Umetnostna galerija Maribor hrani prvo in edino vseslovensko video zbirko, ki je bila zasnovana leta 1999, in je do danes načrtno dopolnjevana z odkupi kakovostnih video projektov.

Umetnostna galerija Maribor izvaja svoj razstavni program na treh lokacijah v galeriji na Strossmayerjevi 6 in v dveh Razstavnih salonih Rotovž, skupaj na okoli 1350 m2 razstavnega prostora.

Druge pomembnejše galerije v Mariboru:

Galerija ARS SACRA, Slomškov trg 3 Galerija DLUM, Židovska ul. 10
Galerija mojstrov Hochstätter, Vetrinjska ul. 30 Galerija Primož Premzl, Grajski trg 4
Galerija Piramida, Ul. heroja Šlandra 10 Galerija Hest, Vojašniška ul. 10
Galerija Žula 1, Židovska ul. 2/a Galerija Žula 2, Obrežna ul. 57
Galerija Abruni, Vetrinjska ul. 8 Galerija Media NOX, Židovska ul. 12
Fotogalerija STOLP, Usnjarska ul. 10 Galerija LM Maribor, Židovska ul. 12
Razstavišče Univerzitetne knjižnice Maribor, Gospejna ul. 10
Lončeni atelje LORNA & Črtomir, Limbuška c. 35.
KiBela, prostor za umetnost, KID KIBLA, Ulica kneza Koclja 9


 

Priloge
Mestna občina Maribor • Ulica heroja Staneta 1 • mestna.obcina@maribor.si • tel.: 02/22 01 000
pravno obvestiloavtorji
rss
Facebook MOM