Občina Maribor
Slovensko narodno gledališče v Mariboru

SLOVENSKO NARODNO GLEDALIŠČE V MARIBORU

Posebnost, ki mariborsko gledališče že na zunaj morda najbolj loči od drugih slovenskih dramskih gledališč, je to, da je Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor že od vsega začetka dvodomno, torej dramsko in glasbeno (operno, operetno, baletno) gledališče; v eni hiši tako delujeta dva različna umetniška ansambla. Temelj ustanovitve stalnega poklicnega gledališča je pomenila ustanovitev Dramatičnega društva v Mariboru leta 1909. Sedanja zgradba SNG je stara že 150 let; od takrat se tu neprekinjeno uprizarjajo gledališke predstave; približno tretjino časa v nemškem, dve tretjini pa v slovenskem jeziku. Leta 1919 je bila uprizorjena prva predstava v slovenskem jeziku, Levstikov Tugomer.

Znamenita Opera in balet SNG Maribor ter Drama SNG Maribor s svojim izjemno bogatim programom privabljata obiskovalce ne samo iz Maribora in Slovenije, temveč tudi iz sosednjih držav.

Že več kot 30 let je čast in ponos mariborske in slovenske gledališke ustvarjalnosti elitni gledališki festival dramskih dosežkov slovenskih gledališč - Borštnikovo srečanje. Je tekmovalno srečanje gledališč, igralcev in različnih gledaliških strokovnjakov ter festival vseh, ki imamo gledališče radi.

Najboljše predstave in njihovi ustvarjalci tekmujejo za nagrade, ki so skupaj z Borštnikovim prstanom - nagrado za življenjsko delo igralk in igralcev - najvišja slovenska priznanja na področju gledališkega ustvarjanja.

OPERA IN BALET SNG MARIBOR

SNG (Slovensko narodno gledališče) Maribor je tesno povezano prav z operno in baletno umetnostjo. Zgodovina gledališke dejavnosti sega v drugo polovico 18. stoletja, ko so takratni ljubitelji sedme umetnosti večinskega nemškega prebivalstva ustanovili prvo stalno gledališče. Prostore Talijinega hrama so večkrat menjali in leta 1843 izvedli prvo operno predstavo v Mariboru, Bellinijevo opero Norma. Sočasno so dali pobudo za gradnjo nove gledališke stavbe. Rabila je tudi družabnim namenom in se je imenovala gledališče Kazina. Pred drugo svetovno vojno je repertoar obsegal veliko operet in drugih del lažje zvrsti, uvajali pa so tudi klasični italijanski, nemški, francoski in slovanski operni repertoar.

Še pred slovensko osamosvojitvijo je ob starem gledališču zrasla sodobna stavba z veliko dvorano, ki je postala novi dom opernega in baletnega ansambla. Tu je bil leta 1991 odmevni mednarodni gala koncert ?Za mir in sodelovanje?, ki je privabil v Maribor odlične operne umetnike iz vseh koncev Evrope in ga je prenašala tudi Evrovizija. Od takrat je mariborski operno-baletni ansambel odprt mednarodnim zasedbam. Odločno je temu razvoju pod umetniškim vodstvom Staneta Jurgca pripomogel tudi koreograf in režiser Wazlaw Orlikowsky, imenitni ruski umetnik, ki je po odhodu iz Sovjetske zveze obogatil odre v Švici, Nemčiji in zlasti Avstriji, kjer je bil tudi umetniški vodja baletnega ansambla dunajske Državne opere in pomemben sodelavec Herberta von Karajana. Verdijevi operi Traviata in Rigoletto v njegovi režiji sta temeljna kamna nove dobe vodilnega slovenskega opernega gledališča, ki sta privabili v Maribor številno tuje občinstvo in odprli tukajšnjemu ansamblu pot na mednarodno sceno z odmevnimi gostovanji v Italiji, Avstriji, Ukrajini, na Portugalskem, Tajvanu in drugod. Leta 1993 se je iz opernega orkestra tudi dokončno oblikoval simfonični orkester Mariborske filharmonije.

V zadnjih sezonah vabi mariborska Opera z velikimi spektakli z mednarodnimi zasedbami. Pomembno vlogo je pri tem odigral avtor Hymnusa, italijanski skladatelj in dirigent Stefano Pellegrino Amato. Verdijeve opere Aida, Don Carlos, Macbeth, I due Foscari, Puccinijev Turandot in La boheme so navdušile tako kot baleti Giselle, Spartak in Coppelia ter številna druga dela železnega repertoarja.

V sezoni 2002/03 bodo pripravili operne premiere: Tomaž Svete : PESNIK IN UPORNIK ? KRSTNA IZVEDBA; Giuseppe Verdi: FALSTAFF; Benjamin Britten: PETER GRIMES; Umberto Giordano: FEDORA. Na sporedu bodo baletne in plesne premiere: Edward Clug: LACRIMAS ? KRSTNA IZVEDBA; Ludwig Minkus: BAJADERA; Mikis Theodorakis: GRK ZORBA. V oktobru priredijo tudi IV. mednarodno tekmovanje mladih opernih pevcev "Ondina Otta".

DRAMA SNG MARIBOR

Drama SNG Maribor je repertoarno, ansambelsko gledališče. Programski poudarki so na slovenski in svetovni klasiki ter uprizarjanju sodobne domače in svetovne dramske literature.

Stara dvorana ? matični oder Drame, bo prenovljena in odprta jeseni leta 2003.

Programski vodja Drame SNG Maribor za obdobje 2002 ? 2007 je režiser Samo M. Strelec.

Priloge
Mestna občina Maribor • Ulica heroja Staneta 1 • mestna.obcina@maribor.si • tel.: 02/22 01 000
pravno obvestiloavtorji
rss
Facebook MOM