Občina Maribor

Potek investicije ŠTC - Ljudski vrt 2. faza


Konec leta 2009 je bila z ministrstvom za šolstvo in šport podpisana pogodba o sofinanciranju nadaljevanja izgradnje osrednjega stadiona Ljudski vrt.
Vrednost investicije je 5.889.606 EUR, od tega MŠŠ prispeva 2.000.000 EUR in sicer iz naslova ESRR – evropska sredstva 1.700.000 EUR in 300.000 EUR iz naslova ESRR slovenska sredstva.

Druga faza investicije obsega finalizacijo  del pod  novimi tribunami na vzhodu, jugu in severu. S tem smo pridobili dve novi telovadnici s spremljajočimi prostori,to je garderobami, fitnesom, pralnico. Prav tako je bila dobavljena vsa potrebna oprema za te prostore.
V tem sklopu bo izgrajena nova kotlovnica, ki upošteva najnovejše standarde varčne rabe energije, vgrajene bodo toplotne črpalke.

 


 

Kompleks Ljudski vrt je javna športna površina mesta Maribor, znotraj katere je najbolj markanten objekt centralnega mestnega stadiona.

Osnovna izhodišča pri oblikovanju novega nogometnega stadiona:

* Narediti objekt, ki bi postal športno turistično središče tega predela Maribora, tako v formalnem kot funkcionalnem smislu.

* Smiselna povezava starega z novim v zaključeno celoto.

* Zagotoviti gledalcu najoptimalnejše spremljanje dogajanj na stadionu.

 

Že zaradi same mase, stadion kot javni objekt znotraj strukture mesta vzpostavlja dominanto. Stadion, kot zaokrožena celota, lahko v določenem pogledu predstavlja simbol mesta. Prostor tribun je v obliki arene, zaprtega zaokroženega avditorija z ovalno obliko obstoječe strehe. Naveže se nova komunikacija kot krožna pot na obstoječi rampi.

 

Nova struktura ni ponovitev obstoječe forme. Obstoječega volumna noče preglasiti in se mu prav tako noče podrediti. Z vzpostavitvijo krožne rampe obstoječo strukturo poveže ter z njo tvori zaključeno celoto. Če se izrazimo skoraj pretirano, lahko rečemo, da je obstoječa tribuna drag kamen, ki ga z obročem povežemo v obliko prstana.

 

Novi objekt je zasnovan kot nizki podstavek s spremljajočim programom, nad katerim se dviguje valujoči obroč s pokritimi tribunami. Pod vzhodno tribuno so: dve telovadnici, fitnes, garderobe, pomožni prostori in poslovno-komercialni program. Pod južno tribuno so prostori namenjeni komercialnemu programu (pošta, banka, restavracija, fast food itd.), pod severno tribuno so prostori za društva ZMŠD Branik. Streha nad celotnim programom ima namen odprtega foyerja in dostopa do tribun. Hkrati je od tu možnost spremljanja dogodkov na pomožnem igrišču.

 

Gradnja novega stadiona oz. posodobitev obstoječega objekta ob priložnostih v lokalni skupnosti pomeni tudi nov zagon za športne klube, ki objekt uporabljajo. Seveda v prvi vrsti za nogometni klub, ki ima v določenem okolju neslutene možnosti za razvoj, za približevanje razvitejšim državam.

 

Ljudski vrt - Maribor:

Športna infrastruktura: Osrednji prireditveni stadion Ljudski vrt. Športna dvorana Ljudski vrt »Lukna«  Teniški center. Zunanja športna igrišča. Skupna površina objektov je 99.563 m2. Ocenjena vrednost objektov je 16,67 milijonov evrov.

 

Osrednji prireditveni stadion Ljudski vrt meri 12.782 m2. Športni objekt sestavljajo igrišče, tribune in spremljajočimi objekti. Nogometno igrišče meri 105 m x 68 m. Tribune na stadionu lahko sprejmejo 12.500 gledalcev. Športni objekt je namenjen športni vadbi in tekmovanjem v nogometu ter organizaciji kulturnih in zabavnih prireditev. Stadion gosti 75.000 uporabnikov in obiskovalcev na leto.

 

Športna dvorana Ljudski vrt »Lukna« je športna dvorana z največjo talno površino v državi. Površina igrišča meri 1.525 m2 (58 x 26,30 m). Višina dvorane je 14 m. Dvorano je možno pregraditi na dve košarkarski ali odbojkarski igrišči, na 6 igrišč za badminton, na igrišča za namizni tenis ali površine za borilne športe. Kapaciteta tribun je 2.100 sedežev. Ob velikih prireditvah je možno dodati 500 sedežev. Dvorana ima 8 garderob in prostore za uradne osebe na tekmovanjih, doping kontrolo, novinarje in TV prenose. Dvorana je namenjena šolski športni vzgoji v srednjih šolah, športni vadbi in tekmovanjem v rokometu, košarki, odbojki, dvoranskemu nogometu, badmintonu, namiznem tenisu, borilnih športih in športno ritmični gimnastiki. V dvorani organizirajo kulturne in zabavne prireditve. Športni objekt vsako leto obišče 30.000 uporabnikov in obiskovalcev prireditev.

 

Teniški center je eden izmed največjih teniških kompleksov v državi. Meri 10.842 m2. Center obsega teniško dvorano in 14 zunanjih teniških igrišč. Dvorana ima 2 igrišča. V centru so organizirane šole tenisa, rekreativni šport ter športna vadba in tekmovanja v tenisu. Teniški center obišče vsako leto 18.000 uporabnikov.

 

Zunanja športna igrišča vključujejo dva košarkarska igrišča, dva igrišča za odbojko, dva nogometna igrišča za vadbo, igrišče za mali nogomet z odbojno ograjo, balinišče in tekališče z tartansko oblogo. Skupaj igrišča obsegajo površino 19.800 m2. Igrišča so namenje športni rekreaciji in športni vadbi. Igrišča letno uporablja 50.000 uporabnikov.
Mestna občina Maribor • Ulica heroja Staneta 1 • mestna.obcina@maribor.si • tel.: 02/22 01 000
Pravno obvestiloVarstvo osebnih podatkov
rss
Facebook MOM